Onze zorgen over de Gebiedsvisie Pont tot Park

Door Ahmet Karateke op 24 september 2021
Donderdagavond 16 september namen wij deel aan de sessie Gebiedsvisie Pont tot Park. De gebiedsvisie beschrijft de gewenste ontwikkelrichting van grofweg het gebied tussen het Pontplein en het Stadspark en de Heerenduinweg en de Kanaaldijk. Afgelopen zomer is er een enquête gehouden onder inwoners over deze gebiedsvisie. De resultaten werden in de sessie gedeeld.

 

Er ligt een mooie gebiedsvisie met ambities en een aantal goede uitgangspunten. Wel hebben wij als PvdA Velsen ook zorgen, zorgen over de bewonersparticipatie, parkeer- en verkeersproblemen en het woningaanbod. Deze zorgen worden ook gedeeld door inwoners. Ook het wijkplatform heeft hun zorgen geuit.

 

Voor de Pvda Velsen is van belang dat er in de gebiedsvisie aandacht is en blijft voor:
#De leefbaarheid.
De leefbaarheid gaat gepaard immers met woonplezier maar ook de omgeving. De ambities voor woningbouw waarin we woningen toevoegen omarmen wij, daar maken wij ons ook hard voor. Echter wel altijd rekening houdend met de leefbaarheid. Deze dient niet onder druk te staan (parkeer- verkeersdrukte). De ambtenaar gaf in zijn toelichting aan dat ‘…er rekening gehouden zal worden met de verkeerscirculatie en dat verkeersstructuren in vervolgfase meegenomen zullen worden’.
#Het bouwen langs het kanaal (IJmuiderstraatweg) en tegen het duin (herenduinweg)
Dit komt telkens terug. Dat het meegenomen wordt in de gebiedsvisie snappen wij, maar het heeft voor ons geen prioriteit. De prioriteit zal moeten liggen op kansbare locaties. De vervangende portefeuillehouder dhr. Bal gaf tijdens de beantwoording aan ‘…dat het bouwen langs het kanaal of tegen het duin, is gecategoriseerd in categorie C en ze hun aandacht zullen vestigen op locaties die in categorie A staan’ .

 

Verder verwachten wij dat met het concentreren van winkels tussen het Marktplein en het Velserduinplein de verschillende functies en voorzieningen elkaar kunnen versterken. Dit is een mooie kans, die integraal opgepakt dient te worden samen met het woningbouwbedrijf Velsen. Wij zijn benieuwd hoe het woningbedrijf Velsen hier tegenaan kijkt en of het college hier al overleggen over heeft gehad met het woningbedrijf.

 

Om het centrum aantrekkelijk te maken zouden wij willen meegeven dat we het plein ‘45 verdelen helemaal niet zo’n gek idee vinden. Een deel voor horeca ook wel horecaplein en een deel voor activiteiten waarmee het karakter van plein ‘45 behouden blijft zou fijn zijn. Daarmee versterken we ook de voorzieningen en blijft er ruimte voor bijvoorbeeld de rommelmarkt of het voetbaltoernooi.

 

Wij kijken uit naar het resultaat en vervolg en verwachten van het college dat ze ook ander vormen dan de enquête zullen inzetten om inwoners te laten participeren en meedenken.

 

We kijken uit naar het resultaat en zien de toekomst voor IJmuiden, zoals beschreven in de gebiedsvisie Pont tot Park, positief tegemoet.
Voor meer zie: https://www.facebook.com/PvdAVelsen
Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke, bijna 42 jaar en woon mijn hele leven al in Velsen. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Icthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen

Meer over Ahmet Karateke