Visie op Gebiedsvisie ‘Pont tot Park’:

Door Ahmet Karateke op 21 maart 2021
Donderdagavond 18 maart sprak de gemeenteraad met wethouder Dinjens over de gebiedsvisie ‘van Pont tot Park’. Een visie, geen plan. De visie beschrijft de wensen voor de toekomst. We spraken dan ook over de gewenste ontwikkelrichtingen in het gebied in de komende 30 jaar.

 

IJmuiden is door een aantal unieke kenmerken en kwaliteiten in potentie een aantrekkelijke plek om stedelijk te wonen. Dit is goed te zien in Oud-IJmuiden en Zeewijk, waar de afgelopen decennia aantrekkelijke woonwijken zijn gerealiseerd. In andere delen van IJmuiden wordt de potentie echter nauwelijks benut en heeft de tijd al jaren stilgestaan. Dat heeft de stad allesbehalve goed gedaan. De woon- en leefkwaliteit in met name het kerngebied van IJmuiden staat in schril contrast met die van de vernieuwde wijken in onze stad. Het gebied is ook nauwelijks toekomstbestendig. Er zijn in het verleden verschillende plannen gemaakt om dit te verbeteren, maar deze zijn nooit tot uitvoering gekomen.

dhr. A. Karateke

De PvdA heeft de eerste stap in feite al gezet door in de Visie op Velsen 2025 onze ambitie uit te spreken om IJmuiden te verstedelijken. Nu moeten we doorpakken en de kansen pakken. Alleen dan kunnen we de gewenste kwaliteitsslag ook echt maken. In de gebiedsvisie ligt de focus op IJmuiden als interessante stad binnen de Metropoolregio Amsterdam om mensen aan te trekken en te binden. Kortweg: Interessant IJmuiden.
De PvdA ziet de visie als een mooi startschot. Het is een doorkijk naar de toekomst met ambitieuze plannen voor een toekomstbestendig IJmuiden. De wethouder onderstreept dit en geeft aan dat de voorliggende visie een richting geeft en daarmee een begin is. De visie maakt het mogelijk om met inwoners in gesprek te gaan over de toekomst van IJmuiden.
De PvdA onderschrijft de denkrichtingen, maar heeft wel kanttekeningen bij de ambities die beschreven worden in de visie. We moeten niet vergeten dat het centrumplan waar we het jaren terug lang over gehad hebben, ook nauwelijks tot uitvoering is gekomen. Wij blijven nadrukkelijk aandacht vragen en houden voor de betaalbaarheid, verschillende woonvormen, maar ook de haalbaarheid van plannen die uit deze visie voortkomen!

 

Verder lezen wij dat de gebiedsvisie zich concentreert op vier thema’s: voorzieningen, verkeer, woningvoorraad en ruimtelijke kwaliteit. Er staan twee ankerpunten in het plan. Voor de Lange Nieuwstraat is gekozen voor een concentratie van winkels tussen het Marktplein en het Velserduinplein. De herinrichting van het Velserduinplein kan naar onze mening een mooie publiekstrekker zijn met eet- en drinkgelegenheden, een supermarkt en een parkeergarage. Plein 1945 zou uit kunnen groeien tot een horecaplein, wat een bezoek aan IJmuiden interessanter maakt.

De PvdA Velsen zorgen en vragen bij de visie:
• Allereerst zijn wij benieuwd naar de vervolgstappen in het proces, die we samen met inwoners, belanghebbende gaan zetten?
• De Binnenstedelijk woonbouwopgave, spreekt ons zeker aan. Woningbouw is ook een van de speerpunten van de PvdA. Het liefst zien we de ontwikkelingen op de knooppunten. Maar we vragen ons wel af of er al een stedelijk kader of een stedelijke visie is. Hier hebben wij eerder ook via een motie samen met LGV aandacht voor gevraagd.
• In het plan is ook woningbouw gepositioneerd langs het kanaal en bij de Heerenduinen. Bouwen langs het kanaal, zo is uit eerder onderzoek gebleken, is problematisch i.v.m. geluids- en milieunormen. Wij zijn benieuwd of er sinds dit onderzoek ontwikkelingen zijn, waardoor deze locatie wel meegenomen kan worden als bouwlocatie.
De herinrichting van Plein 1945 en het Velserduinplein is zeker nodig. Hoe eerder deze plekken aantrekkelijker worden om te wonen, verblijven en recreëren, hoe beter. Wellicht kunnen sommige elementen in het plan, zoals de herinrichting van deze pleinen naar voren gehaald worden. PvdA Velsen is voor het aantrekkelijker maken van het centrum van Velsen en hoopt dat deze visie omgezet wordt in plannen die dat bewerkstelligen.

Een belangrijk onderdeel van de visie is voor ons als PvdA Velsen ook dat vooruit wordt gekeken naar vernieuwing en uitbreiding van de huurwoningvoorraad. We vragen wel aandacht voor een gedifferentieerd aanbod. Er moeten voldoende sociale huurwoningen blijven en ook aanbod voor de middenklasse huurders.
Wij zijn voorstander van de plannen voor een herinrichting van de pleinen. Wel maken wij ons zorgen over de aanpassingen in de verkeerstructuur rondom Plein 1945. Het verkeersluw maken van dit plein, heeft gevolgen voor de doorstroom. Het betekent dat het stuk weg langs Plein 1945 dat de Zeeweg verbindt de Noostraat, afgesloten gaat worden. Hier zal goed naar de effecten van de aangepaste verkeerstructuur gekeken moeten worden. Wij zijn benieuwd naar de impact hiervan.

 

De denkrichtingen in de visie geven een mooie basis voor de toekomstvisie op de inrichting van IJmuiden van pont tot park. Over de plannen die uit de visie voortkomen zal nog wel goed gesproken moeten worden en per plan moet afgewogen worden wat het beste is voor Velsen. Wij zien de toekomst voor IJmuiden, zoals beschreven in de gebiedsvisie Pont tot Park, positief tegemoet.

 

Mochten u vragen hebben, bel of mail gerust.
Ahmet Karateke, raadslid PvdA Velsen
Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke, bijna 42 jaar en woon mijn hele leven al in Velsen. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Icthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen

Meer over Ahmet Karateke