Ontwikkelperspectief Middenduinrand

Door Ahmet Karateke op 29 november 2017

 

De Binnenduinrand is van ons allemaal

Metropoolregio Amsterdam onderscheidt zich internationaal door zijn unieke landschappen in de directe nabijheid van de steden. De Binnenduinrand, met zee, strand, duinen, bossen, villawijken, buitenplaatsen en open gebieden, is van deze landschappen misschien wel het mooiste. Dit landschap is een belangrijke identiteitsdrager van het hoogwaardige woonmilieu in IJmond en Zuid-Kennemerland. Het biedt de bewoners een keur aan oorspronkelijke natuurwaarden die niet – zoals de recreatieparken – zijn aangelegd.

Om dit waardevolle natuurgebied te behouden is een ontwikkelperspectief opgesteld met als horizon 2040. Daarbij zijn naast de provincie Noord-Holland en Natuurorganisaties ook de samenwerkende gemeenten partij. De duinen van Kennemerland en het binnenmeer in IJmuiden maken deel uit van het Europese natuurnetwerk Natura 2000. Ook zijn de duinen van het Natuurpark Zuid-Kennemerland aangewezen als Aardkundig Monument. De cultuurhistorische en archeologische waarden worden ook daardoor beschermd tegen ongewenste ontwikkelingen.

Het uitgangspunt is dat de unieke kwaliteit van het landschap leidend is bij de ruimtevraag van economische groei, woningbouw, recreatie en toerisme. Het gezamenlijke uitgangspunt is belangrijk omdat komende jaren extra ruimtebehoefte zal bestaan voor economische ontwikkeling en woningbouw. Daarvoor zal de nadruk blijven liggen op nabij de Binnenduinrand gelegen gebieden, zoals de Haarlemmermeer en het Noordzeekanaalgebied.

Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke, bijna 42 jaar en woon mijn hele leven al in Velsen. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Icthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen

Meer over Ahmet Karateke