Taalachterstanden bij kinderen wegwerken – PvdA dient motie in

29 april 2024

De PvdA vindt dat alle kinderen in Velsen dezelfde kansen moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Dit begint al bij de voorschoolse voorzieningen voor peuters. Vorige week is een motie van de PvdA unaniem door de gemeenteraad aangenomen om begin volgend jaar het beleid voor het bestrijden van onderwijsachterstanden te evalueren

Van alle peuters in de gemeente Velsen, heeft één op de drie het risico om de basisschool te beginnen met een (taal)achterstand. Zij komen in aanmerking voor voorschoolse educatie van 16 uur per week. Krap de helft van deze groep (56%) maakt ook echt gebruik van die 16 uur. Als kinderen met een achterstand beginnen aan hun schoolcarrière, hebben ze daar vaak hun hele leven last van. Ze stoppen mogelijk eerder met school en hebben meer kans op een lagere opleiding, armoede en een slechtere gezondheid.

De middelen voor onderwijsachterstandenbeleid worden in de gemeente Velsen voor een groot deel besteed aan deze voorschoolse voorzieningen met als doel zoveel mogelijk peuters bereiken. Daar is dus nog de nodige ruimte voor verbetering.

De gemeenteraad wordt enkel geïnformeerd over het onderwijsachterstandenbeleid als er ontwikkelingen zijn, via collegeberichten. Met deze motie willen we ervoor zorgen dat we halverwege de huidige beleidsperiode van 2023-2026 in de gemeenteraad spreken over het onderwijsachterstandenbeleid: wat gaat er goed en wat kan er beter. En belangrijker zijn we op koers om de door ons zelf gestelde doelen te halen.

Samen met D66 is deze motie tot stand gekomen en is mede ondertekend door CU, LGV, GL, Forza, FvD en CDA.