Zo snel mogelijk duurzame opvang voor vluchtelingen in Velsen

1 juni 2024

Op 30 mei werd in de gemeenteraad van Velsen gedebatteerd over het Regioplan Kennemerland Opvang asielzoekers. De PvdA is voorstander van humane opvang van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Ondanks het intrekken van de spreidingswet vindt de PvdA dat wij in Velsen daar een bijdrage aan moeten leveren.

Voor de PvdA blijft voorop staan dat er zo snel mogelijk een duurzame opvanglocatie op land nabij voorzieningen ingericht moet worden. De komende maanden moet blijken of een locatie van maximaal 200 vluchtelingen in Santpoort-Zuid haalbaar is.

Niet ideaal maar noodzakelijk
Tot er een duurzame voorziening op land is, stemt de PvdA in met verlenging van de opvang op de boot in Velsen-Noord. Met de kanttekening dat we dit verre van ideaal vinden, maar nodig om te doen wat nodig is voor deze kwetsbare groep mensen. De opvang op de boot is een noodvoorziening en dus niet de opvang voor vluchtelingen zoals we dat idealiter voor ons zien.

Voorwaarde die de PvdA aan deze verlenging stelt is dat de communicatie richting inwoners meer aandacht moet hebben. Door het college is voorgesteld De Jutter hiervoor in te zetten. Wij vinden echter dat er meer informatiemethodes ingezet moeten worden, zoals bewonersbrieven, gesprekken met bewoners via de wijkverbinders.

Toekomst
Het is op dit moment niet duidelijk welke toekomstige afspraken landelijk en regionaal gemaakt gaan worden met betrekking tot de opvang van asielzoekers. Voor de PvdA blijft het uitgangspunt dat er humane opvang moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Daarom is het belangrijk verder vooruit te kijken. Wij zijn voorstander van meerdere flexibele opvanglocaties, die huisvesting bieden aan diverse doelgroepen. Naast asielzoekers zouden ook statushouders en starters op deze locaties gehuisvest kunnen worden. Wij blijven ons uitspreken voor een lange termijn aanpak waarbij we huisvesting kunnen organiseren voor iedereen die dat nodig heeft.