Opvang vluchtelingen in Velsen

30 juni 2022

Op woensdagavond 29 juni was het debat over de opvang van vluchtelingen in Velsen. Het gaat om een cruiseschip in Velsen-Noord waar ruimte zal zijn voor 1000 vluchtelingen en een in Driehuis voor 60-100 minderjarige vluchtelingen en statushouders. Het zijn tijdelijke noodopvangvoorzieningen, waarbij vanuit de gemeenteraad bedenkingen aan het College werden meegegeven. De bevoegdheid om hierover te beslissen ligt niet bij de gemeenteraad, maar bij het College.

Vanuit PvdA Velsen hebben we aangegeven dat het goed is dat het College verantwoordelijkheid neemt voor opvang van mensen die vluchten voor oorlog, mits het verantwoord en veilig is voor zowel onze inwoners als de vluchtelingen.

PvdA Velsen vindt het ook een lastige keuze. Lastig omdat wij 1000 vluchtelingen op 1 locatie in Velsen-Noord heel erg veel vinden. De vraag is of dit wel verantwoord is in Velsen-Noord. Een dorp dat op de toppen van haar veerkracht zit en dus al kwetsbaar is. Als we de veerkracht in de wijk verliezen, zijn we verder van huis. Op vragen van de PvdA heeft het College aangegeven te gaan werken aan verbetering van de veerkracht.

We maken ons ook zorgen over de luchtkwaliteit. Het cruiseschip zorgt voor extra uitstoot van gassen en geluidsoverlast als walstroom niet mogelijk blijkt. Dat moeten we voorkomen. Via een amendement, meegetekend door de PvdA Velsen, hebben we aangegeven dat indien walstroom niet of niet geheel mogelijk is, er gezocht gaat worden naar de meest stille, schonen en veilige aggregaten.

Ook de zorgen van inwoners over de veiligheid zijn terechte zorg. Vanuit de raad is aangegeven dat als de maatregelen niet genoeg zijn voor de veiligheid van de inwoners, de overeenkomst met het COA wordt opgezegd en het cruiseschip de gemeente moet verlaten.

Voor de opvang van minderjarige vluchtelingen en statushouders in Driehuis hebben we gevraagd om niet de grenzen op te zoeken. Voorheen zaten er 48 jongeren op die locatie, het voornemen is nu 60 tot 100 jongeren. Dit is een enorme uitbreiding. Wij zouden het logischer vinden iets dichter bij het oorspronkelijke aantal te gaan zitten.

De PvdA Velsen zal blijven monitoren hoe de situatie is en zich ontwikkelt rondom beide locaties.