Verzelfstandiging van de afdeling sportzaken

9 oktober 2021
Afgelopen donderdag spraken wij met de wethouder over de verzelfstandiging van de afdeling sportzaken. Iets wat niet helemaal zonder slag of stoot verloopt, zo was de afgelopen week ook in de IJmuider Courant te lezen. In de sessie voerden raadsleden, steunfractieleden en de wethouder een open gesprek over dit onderwerp.
In de sessie van november 2020 is helder uiteengezet welke richting de gemeente in wilde slaan met het oog op de verzelfstandiging van de afdeling sportzaken. In stukken voor de sessie staat aangegeven dat het traject nu vrijwel doorlopen is en er ligt een plan. Wij zien als PvdA Velsen wel heil in de samenwerking met SRO. Dankzij deze samenwerking krijgen inwoners en organisaties te maken met één beheerder en één aanspreekpunt voor onze sportaccommodaties.
Deze beheer- en exploitatievorm biedt schaalvoordelen, zoals efficiëntere inzet van sportfaciliteiten, maar ook verminderde kwetsbaarheid op het gebied van installaties en gezamenlijke inkoop. Uitgangspunt voor PvdA blijft dat onze inwoners/ gebruikers tevreden blijven en voorzieningen optimaal gebruikt worden. Wel hebben wij ook het stuk in de IJmuider Courant gezien en zijn we ons bewust van de zorgen van de medewerkers. Er worden vele manieren en momenten genoemd waarop zij zijn meegenomen in het proces, maar het lijkt erop dat zij zich nog niet genoeg gehoord voelen. Is er een concreet plan richting de medewerkers, zodat zij er niet op achteruit gaan en hoe en wanneer worden zij daar van op de hoogte gesteld? En wat heeft de stellingname van de OR voor invloed op de uitvoering van dit plan?
Ook stelden wij een vraag over de buurtsportcoaches. Wij hebben in de eerdere sessie ook al aangegeven het belangrijk te vinden dat de inzet van buurtsportcoaches behouden blijft. Hier stond niks over in de stukken. Gelukkig kon de wethouder ons verzekeren dat deze functie behouden blijft en dat we in Velsen onze bekende Velsense buurtsportcoaches houden.