Van uitkering naar werk door stressvermindering

18 januari 2022

‘Toen ik in de bijstand kwam, had ik natuurlijk al een heel traject van solliciteren achter de rug. En nog steeds wil ik weer heel graag aan het werk.’ Onze wethouder sociaal domein hoort het bijna dagelijks. Veel Velsenaren in de bijstand willen niets liever dan weer meedoen. Terug aan het werk en midden in de samenleving staan.

De stress en geldzorgen lopen hoog op. Dat tast ook de gezondheid aan. Een Velsenaar in de bijstand vertelt: ‘Als ouder kan je je kinderen niet meer geven wat zij nodig hebben om mee te kunnen doen met vriendjes. Dat verhoogt de stress nog verder. En je durft bijna geen brieven meer open te maken, want de schulden zijn inmiddels niet meer te overzien.’

Deze inwoner staat hier niet alleen in. Solliciteren naar een baan begint met goed in je vel zitten. Voor veel mensen in de bijstand is dat niet vanzelfsprekend. Geldzorgen en schulden kunnen veel stress binnen de gezinssituatie geven. Als je stress van geldzorgen hebt of gezondheidsproblemen hebt is het niet makkelijk om jezelf op je best te presenteren. Dus is het belangrijk om eerst de onderliggende persoonlijke problemen op te lossen.

PvdA Velsen wil een stukje van deze zorgen wegnemen door te experimenteren met mogelijkheden voor bijverdienen en het loslaten van de sollicitatieverplichting. Zo krijgen mensen met een uitkering ruimte. Ruimte om zich te ontwikkelen en te groeien. Zo creëren we kansen voor al het ongezien talent dat nu niet aan het werk komt. De economie vraagt sowieso al 16.000 werknemers in de energietransitie; de nieuwe klimaatberoepen. Maar ook in het onderwijs en zorg zijn nog vele handen nodig.

Pvda Velsen zet in op een intensieve samenwerking tussen onderwijs, werkgevers en overheid. En dan met name om de grote groep mensen die nu niet aan het werk zijn te begeleiden en te ondersteunen naar werk toe. Dat dit werkt bewijzen de positieve verhalen van inwoners die door een leerwerktraject weer aan het werk zijn gekomen. Zoals mevrouw x die door het traject werk-naar-zorg, Zorgpoort, heeft ontdekt dat zij talenten heeft om gastvrouw te zijn en nu via haar vrijwilligerswerk bij een zorgorganisatie de stap naar een betaalde baan heeft gemaakt.

Maar alles start met het in beeld brengen en het gesprek aangaan wat inwoners nodig hebben om de stap naar werk te kunnen maken. PvdA Velsen wil zich hier graag voor inzetten.