Op bezoek aan de Voedselbank Velsen op Wereldvoedseldag

16 oktober 2021

Vandaag is het wereldvoedseldag. Daarom brachten Marijke Gemser en Ahmet Karateke afgelopen vrijdagochtend namens de PvdA Velsen een bezoek aan de voedselbank Velsen.

In Buurthuis de Brulboei bevindt zich één van de 172 Nederlandse voedselbanken.

Een groep vrijwilligers werkt hard om Velsenaren die gemiddeld minder dan € 55,00 per week over houden voor boodschappen te voorzien van verse groente, vlees en andere belangrijke etenswaren. Wij spraken met Peter Nijman, bedrijfsleider van de Voedselbank Velsen en Joop van Rijn, voorzitter van het bestuur en verschillende vrijwilligers.
De Voedselbank Velsen heeft een goede samenwerking met lokale bedrijven. Zo leveren bakkers Bakkerij Goemans, Echte Bakker Kijzers uit de omgeving brood en in het weekend zelfs een gebakje. Slagerij Duijn levert vleeswaren en Albert Heijn en ALDI Nederland vlees. Dit wordt een dag voor het verstrijken van de uiterste datum ingevroren en mag dan nog twee maanden gebruikt worden.

 

Aan vis heeft de Velsense voedselbank ook geen tekort. Dit komt van Seafood Parlevliet en wordt soms ook ingezet als ruilmiddel met andere voedselbanken. Een tekort is er aan zuivel. Dit is natuurlijk een bederfelijk product. Tijdens supermarktacties wordt mensen gevraagd om dit te doneren. De voedselbank ik nog op zoek naar vrijwilligers voor deze acties.

 

De voedselbank bedient nu ca. 30 mensen. Dat is niet veel en we denken dan ook dat niet iedereen die het nodig heeft, de voedselbank weet te bereiken. Iedereen met een bestedingsruimte onder de € 55,00 per week is welkom. Om het laagdrempeliger te maken heeft de Voedselbank Velsen het welkomstpakket. Mensen mogen vijf keer langs zonder verdere voorwaarden. In die vijf weken hebben ze de tijd om contact op te nemen met Socius Velsen.

 

Bij Socius krijgen mensen een traject waarbij gewerkt wordt aan onder andere financiële zelfstandigheid. Voor elk pakket een traject is de afspraak. Niemand zou afhankelijk moeten zijn van de voedselbank en de Velsense instellingen doen er dan ook samen alles aan dit te voorkomen. Maar voor het nodig heeft, is het een prachtig initiatief.

 

Wij hopen als PvdA Velsen dat wie het nodig heeft de weg weet te vinden en de stap weet te zetten. Het kan ons allemaal gebeuren. Geen mens of gezin mag zonder goede voeding zitten.