Huisvestingsverordening

Door Marijke Gemser op 9 december 2021

In de huisvestingsverordening is veel aandacht voor de huidige huisvestingsproblematiek. PvdA Velsen is blij om te zien dat de cijfers aantonen dat bij specifieke woningen voor onze jongste woningzoekers (t/m 22 jaar) de inschrijfduur redelijk beperkt lijkt te blijven. Gemiddeld vinden zij binnen 3 jaar een woning. Toch heerst onder onze inwoners een heel ander beeld. We horen toch vaak van de jongeren zelf en hun ouders dat de wachttijden lang zijn.
Ook zijn wij blij dat bij nieuwbouwprojecten 25% van de woningen voor eigen inwoners zijn. Dit draagt bij aan nog meer doorstroming van woningen binnen onze gemeente.

Voor wat betreft Economische daklozen met kinderen, vinden wij het heel belangrijk dat gezinnen met kinderen die op straat komen in aanmerking komen voor urgentie. Het psychisch leiden van deze groep is namelijk te groot wanneer hier geen goede oplossing voor komt.
Alleenstaanden zijn zoals al gemeld in de notitie vaak flexibeler. Wat niet wil zeggen dat ook bij deze groep niet soms enorme psychische problemen kunnen ontstaan indien zij geen passende woning hebben. Uitzondering op de regel en maatwerk zou dus wel mogelijk moeten blijven en niet door verordening volledig uitgesloten moeten worden. Wij hebben de wethouder gevraagd of die ruimte voldoende in de verordening zit.

Ook zijn wij voor de opkoopbescherming: Nu bijvoorbeeld Amsterdam en ook andere plaatsen en steden in onze regio dit wel gaat doen, is het belangrijk aan te sluiten. De kans bestaat dat beleggers hun grenzen gaan verkennen en daarmee ook in Velsen meer woningen gaan opkopen nu Amsterdam buiten hun bereik komt te liggen. Hierdoor moeten we in Velsen ook kiezen voor de opkoopbescherming.
Wij kunnen ons vinden bij het gelijk optrekken met Beverwijk en Heemskerk als het gaat om het toepassen van Lokaal Maatwerk bij nieuwbouw woningen.

Marijke Gemser

Marijke Gemser

Ik ben geboren en getogen Velsenaar en zet mij dan ook graag in voor de gemeente. Als sociaal dier vind ik veel van mijn persoonlijke waarden terug bij de PvdA. Door mijn journalistieke achtergrond ben ik niet alleen nieuwsgierig, maar ook vasthoudend. Ik haal graag de onderste steen naar boven. Niet zomaar iets roepen, maar

Meer over Marijke Gemser