Geen kind mag zonder ontbijt naar school

3 maart 2022

‘Zonder ontbijt naar school, geen geld voor een gezonde maaltijd en lid worden van een sportclub onbetaalbaar.’ Dit zijn de geluiden van gezinnen die met minder dan vijftig euro leefgeld de week moeten doorkomen. Armoede doet wat met je, armoede kan zorgen voor sociaal isolement.

Mensen met de hoogste inkomens leven in ons land gemiddeld zeven jaar langer dan mensen met de laagste inkomens. Volwassenen die leven met geldzorgen of schulden hebben vaak te maken met chronische stress, een ongezonde leefstijl of psychosociale problemen. Dat heeft invloed op de gezondheid en op de manier hoe zij kunnen deelnemen aan de samenleving. Andersom geldt dat ook: hoe gunstiger de maatschappelijke positie, hoe beter de gezondheid van mensen is.

De PvdA Velsen zet in op maatregelen om die gezondheidsverschillen op te heffen. Door een proactief armoedebeleid helpen we gezinnen om duurzaam uit armoede te komen. Samen met het onderwijs, de GGD en sociaal maatschappelijke organisaties zetten we ons in om een gezonde leefstijl bij kinderen te bevorderen. Kinderen mogen niet de dupe worden van de financiële zorgen van hun ouders.

PvdA Velsen vindt het belangrijk dat alle kinderen in Velsen een goed ontbijt krijgen, dat verhoogt de concentratie en de leerprestaties op school. Wij vinden ook dat elk kind moet kunnen sporten ongeacht de portemonnee van ouders en dat er, via scholen of wijkcentra, cursussen ‘gezond koken’ worden aangeboden.