Niemand mag op straat komen te staan

13 januari 2022

Het zal je gebeuren. Je hebt een mooi koophuis en woont met veel plezier, maar wordt onverwachts geconfronteerd met een scheiding. Je woont je hele leven al in Velsen, maar dan sta je ineens op straat. Het overkwam één van onze inwoners. Alleen met een puberdochter ging ze van bank naar bank. Het koophuis werd verkocht en dat leverde een kleine winst op. Helaas was dat niet genoeg om een nieuwe woning te kunnen kopen.

In Velsen is net als in de rest van Nederland de woningnood hoog. Het liefst zouden we iedereen een dak boven zijn hoofd garanderen, maar zo eenvoudig ligt het niet. PvdA Velsen ziet hier een belangrijke taak voor de gemeente. Wij pleiten in ons verkiezingsprogramma dan ook voor flexwoningen. Tijdelijke woningen op bouwlocaties die nog in ontwikkeling komen, kunnen een snelle oplossing bieden. De bouw is voor maximaal 10-15 jaar en kan daardoor snel gerealiseerd worden.

De inwoner die wij spraken heeft inmiddels al vijf jaar geen vaste woning. Particulier huren en al je spaargeld opeten kan niet oneindig. En vaak zijn de beschikbare woningen in een onveilige omgeving, zoals tussen de bedrijven in ons havengebied.

Mensen worden nu van het kastje naar de muur gestuurd. Zelfs als je in aanmerking komt voor sociale huur, zijn de wachttijden zo lang, dat het oneindig lijkt te duren. De gemeente verwijst mensen naar een vakantiepark en geeft aan dat ze gewoon moeten wachten. Dat kan en moet anders volgens PvdA Velsen. De afgelopen periode is mede door onze inzet de groep economisch daklozen nu toegevoegd aan de groep mensen met recht op een urgentieverklaring. Wij willen klaarstaan voor onze inwoners en samen de problemen aanpakken.