Fractielid

Onika Pinkus

Wonen, Groen en Landschap, Werk en Inkomen en overig

Wie ben je?

Van jongs af aan ben ik betrokken geweest bij wat er zich in onze maatschappij afspeelt. De geschiedenis van mijn joodse familie en de verhalen van mijn grootouders die de holocaust overleefden, maar ook de ervaringen van mijn moeder die opgegroeid is in de apartheid van Zuid-Afrika zorgen bij mij voor een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Mijn maatschappelijke betrokkenheid en de wens om op te komen voor kwetsbaren in de samenleving komt hieruit voort. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een grote interesse in de politiek. Sinds 1998 ben ik actief lid van de PvdA, eerst landelijk voor de Tweede Kamerfractie en later in Amsterdam-West.

Ik werk bij het Openbaar Ministerie als adviseur public affairs, ik onderhoud voor het OM de contacten met het parlement.

Doordat mijn man en ik nog tijd, ruimte en liefde over hebben, zijn we in 2015 begonnen met weekendpleegzorg. Daarnaast vind ik het heerlijk om door de duinen te wandelen en te fietsen en samen te zijn met familie en vrienden.

Waarom ben je kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Sinds 2019 woon ik in Santpoort-Zuid. Samen met mijn man geniet ik van de mooie omgeving en tegelijk zie ik de uitdagingen die voorliggen als het gaat om wonen, kansengelijkheid en armoede. Ik wil de verschillen tussen de dorpen van Velsen verkleinen, iedereen verdient een gelijke kans! Ook zie ik de grote verschillen in Velsen. Ik probeer daar waar mogelijk maatschappelijk actief te zijn. Zo ben ik in 2020 bestuurslid geworden voor Humanitas Zuid-Kennemerland waar we hulp bieden aan mensen met financiële problemen. Ik ben 20 jaar geleden ook al vrijwilliger geweest voor Humanitas Amsterdam, bij de praatlijn voor ouderen.

De komende jaren wil ik mijn gedrevenheid en enthousiasme graag inzetten voor de PvdA Velsen, als gemeenteraadslid.

Wat zijn je ambities voor de komende periode?

Politiek bedrijven en beleid maken doe ik niet vanachter mijn bureau. Ik wil met zoveel mogelijk bewoners in gesprek gaan. Je zal me dan ook veel in de buurten tegenkomen! Belangrijke thema’s voor mij zijn: genoeg woningen voor iedereen die in Velsen wil (blijven) wonen met oog voor behoud van groen, gelijke kansen voor alle kinderen en het tegengaan van eenzaamheid. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de gemeente toegankelijk en benaderbaar is voor haar inwoners. Als mensen vast komen te zitten in de radars van de gemeentelijke regelingen, moet er een plek zijn waar zij dit kunnen melden. Ik wil mij inzetten om in Velsen een gemeentelijke Ombudsman aan te stellen.

Wat wil je graag nog met inwoners van Velsen delen?

Ik wil de komende periode de meningen horen van zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Velsen, ook van mensen die wat minder snel op de barricades gaan staan.