Martijn Mewe

Voorzitter

Martijn Mewe – afdelings voorzitter

Mijn naam is Martijn Mewe (43 jaar) en sinds mei 2015 ben ik voorzitter van de PvdA Velsen. Samen met mijn vrouw Marieke en mijn jongens Isaac en Job woon ik met heel veel plezier in Driehuis. In tegenstelling tot een heleboel mensen in Velsen – en ook binnen de PvdA – ben ik hier niet geboren en getogen. Ik ben opgegroeid in een dorpje in de Betuwe, Heukelum, en daarna heb ik 18 jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt. Sinds 2009 woon ik in Velsen, vanaf 2011 ben ik hier ook werkzaam: eerst als directeur van de bibliotheek en sinds dit jaar als zelfstandig adviseur onder de naam ‘Mewe Advies – Verandering in Cultuur‘.
Het sociaal-democratisch gedachtegoed is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader is in de jaren zeventig fractievoorzitter, wethouder en loco-burgemeester geweest van het dorpje Heukelum, in de tijd van het roemruchte kabinet Den Uyl. In mijn puberjaren in de jaren tachtig hadden wij vele maatschappelijke en politieke discussies aan de keukentafel. In de jaren ’90 ben ik in Amsterdam gaan studeren en ben ik na verloop van tijd lid geworden van de PvdA. Ik had in die tijd een bijbaantje bij de Rode Hoed, een mooi sociaal-democratisch bolwerk. De PvdA heeft me altijd aangetrokken vanwege de combinatie van sociale, menselijke idealen en de ambitie om deze via politiek-bestuurlijke kanalen gerealiseerd te krijgen.
In de bijna 20 jaar dat ik nu lid ben, ben ik in twee fases eerder actief geweest. Eind jaar negentig was ik lid van de cultuurwerkgroep van Niet Nix, een vernieuwingsbeweging binnen de PvdA. Vrije politiek bedrijven en mooie vergezichten creëren, dat sprak me aan in die groep. Tussen 2000 en 2004 was ik actief in het stadsdeel Westerpark, als secretaris van de afdeling en steunfractielid. Hier heb ik het politieke handwerk geleerd.
De belangrijkste reden dat ik me kandidaat heb gesteld als afdelingsvoorzitter is dat we mijns inziens een afdeling hebben met veel potentie. We bevinden ons in de kansrijke positie om intensiever te gaan samenwerken met afdelingen in onze buurt, in de eerste plaats in de IJmond, maar ook met Haarlem en Haarlemmerliede/Spaarnwoude kunnen we ons verbinden. Hiermee maken we de PvdA in de regio nog krachtiger. Dat moeten we ook doen door veel meer met onze achterban (leden, kiezers en vooral potentiële kiezers!) te gaan communiceren. Daarom introduceren we in september 2015 de ‘PvdA in de Buurt’ acties in Velsen. Tot slot is het belangrijk dat we het goede werk van onze fractie en wethouder nog beter voor het voetlicht brengen. Het bestuur heeft daarin een belangrijke, ondersteunende rol. Samen kunnen we de PvdA Velsen in de komende jaren weer meer smoel en elan geven!