PvdA Velsen wil voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt

15 juni 2022

In een tijd waarin er werk in overvloed is en vacatures lang onvervuld blijven, zou je zeggen dat er voor iedereen een plek is op de arbeidsmarkt. Maar niets is minder waar. Juist de mensen die moeizamer aanhaken in het arbeidsproces worden vergeten. Bedrijven zoeken gekwalificeerd personeel om met de beperkt beschikbare handen toch zoveel mogelijk werk te kunnen verzetten.

Deze maand spreken we in de gemeenteraad over het werkplan van IJmond Werkt!. Zij hebben een grote maatschappelijke opgave en doen belangrijk werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Middels een begeleide werk- of dagbestedingsplek helpen ze mensen op weg om de aansluiting bij de arbeidsmarkt wel te vinden.

PvdA Velsen is van mening dat iedereen recht heeft op werk. Werk dat bij je past, duurzaam is en inkomenszekerheid biedt. Een baan hebben is de sleutel tot deelname aan de samenleving. Werk zorgt voor bestaanszekerheid, zelfvertrouwen en respect. PvdA Velsen zet zich in voor een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Dat is precies waar IJmond Werkt een belangrijke bijdrage aan levert.

De economie verandert. In veel sectoren is er een groot personeelstekort. Denk aan de horeca, de zorg en het onderwijs. Je zou denken dat dit meer kansen geeft voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wat we echter zien gebeuren is dat door de personeelstekorten werkgevers minder tijd hebben voor de begeleiding van deze mensen en daarom minder plekken aanbieden. Dit is een zorgelijke ontwikkeling en stelt ons voor de uitdaging om met werkgevers in gesprek te gaan. Want ook deze groep kan helpen om de personeelstekorten tegen te gaan. Juist door nu te investeren, pakken we op termijn het grote probleem van tekort aan geschikte arbeidskrachten aan.

Voor PvdA Velsen is het belangrijk dat werkgevers gemotiveerd worden om mensen in dienst te nemen die extra begeleiding nodig hebben bij het uitvoeren van hun werkzaamheden of niet voor 100 % inzetbaar zijn. Dit past in het kader van de banenafspraak, waarbij gemeenten en werkgevers verplicht zijn mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Wij willen werkgevers ondersteunen, zodat zij bijvoorbeeld werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Dit kan door goede afspraken te maken over de begeleiding bijvoorbeeld door IJmond Werk. Zo doet iedereen mee in Velsen.

Waar ben je naar op zoek?