PvdA stelt prioriteiten voor kleuring begroting 2023!

Door Ahmet Karateke op 23 september 2022

Donderdag 22 september heeft de gemeenteraad zich laten informeren over welke investeringen nodig zijn voor de komende jaren. Op 16 verschillende thema’s waren ruim 90 voorstellen (kanskaarten) gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is nu aan zet om een politieke keuze te maken op de vele voorstellen.

Ahmet Karateke, fractievoorzitter PvdA Velsen: “In een periode waar de bestaanszekerheid onder druk staat, de gevolgen voor inwoners, gezinnen en ondernemers voelbaar zijn. Zullen we oog moeten hebben op de leefbaarheid, we merken dat steeds meer inwoners betalingsachterstanden hebben en verder in de problemen komen. Juist nu, moeten we onze inwoners ondersteunen!”

De PvdA Velsen heeft tijdens de raadssessie aangegeven dat het lastig is om keuzes te maken als nog te veel onzeker is. We weten bijvoorbeeld nog niet of inflatie en cao-stijgingen gecompenseerd zal worden. Wij hebben de sessie voornamelijk benut om de prioriteiten van de PvdA te stellen.

Armoedebestrijding
Iedereen moet mee kunnen doen, van jong tot oud. PvdA is blij met de rijksmiddelen voor minima (€ 1.300) voor 2022 en mogelijk ook voor volgend jaar. Maar dit is wat PvdA betreft niet toereikend, ook de middeninkomens komen in de problemen. Wij hebben het college gevraagd om met concrete voorstellen te komen om inwoners die in zwaar weer zitten het komende jaar te ondersteunen.

Leefbaarheid wijken
Naast de inzet op armoede willen we stevig inzetten op het verbeteren van de leefbaarheid van de wijken. Het jongerenwerk heeft hier een belangrijke rol in. Zij begeleiden jongeren in hun weg naar volwassenheid. PvdA Velsen wil inzetten op preventie, dit zorgt ervoor dat grotere en meer kostbare problemen voorkomen worden. Het jongerenwerk in Velsen heeft uitbreiding nodig om te zorgen voor genoeg plekken waar jongeren terecht kunnen. Daarnaast wil de PvdA ook extra preventieve inzet op jeugdoverlast. Afgelopen jaren is gebleken dat de inzet van jeugdboa’s effect heeft en de leefbaarheid en veiligheid in de wijken heeft verbeterd. Jeugdboa’s zijn de onmisbare schakel om in contact te blijven met de jeugd en criminaliteit op latere leeftijd te voorkomen.

Versnellen woningbouw
PvdA Velsen heeft een actieplan ‘Van wachten naar Wonen’ gepresenteerd met voorstellen om sneller woningen te bouwen en de doorstroom te bevorderen. Wij hebben het college om een reactie gevraagd op onze voorstellen. De voorstellen van het college voor het versnellen van de woningbouw kunnen we dan ook steunen. Dit richt zich met name op de hoognodige uitbreiding  van ambtelijke capaciteit. Wel ontbreekt een nadere onderbouwing van wat het college precies gaat doen en waar zij de focus willen aanbrengen.

Velsen-Noord
PvdA Velsen wil de komende jaren extra aandacht voor de ontwikkeling van Velsen-Noord, zowel op leefbaarheid als op gevarieerdheid van woningaanbod. Daar is extra geld voor nodig, maar nog niet duidelijk is wat er met dat extra geld wordt gedaan. Deze middelen zijn, door de komst van het cruiseschip voor vluchtelingen, aan onze inwoners in Velsen-Noord toegezegd. Een deel van de extra middelen van het rijk zal ten goede komen aan Velsen-Noord.

Daarnaast hebben we het college gevraagd om voor de middellange termijn met voorstellen te komen over participatie op wijkniveau, beweging en sport, mobiliteit en gezonde gemeente financiën.

Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke, bijna 42 jaar en woon mijn hele leven al in Velsen. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Icthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen

Meer over Ahmet Karateke

Waar ben je naar op zoek?