PvdA Nieuwjaarsreceptie 2019

Door Marianne Steijn op 22 januari 2019

Ook namens de partijgenoten uit Beverwijk en Heemskerk hielden we op zondag een goed bezochte nieuwjaarsreceptie. Kruiten bood ons gastvrijheid. Eenmooie plek in het hart van arbeid en bedrijvigheid van IJmuiden. De belangrijke thema’s van PvdA Velsen, Heemskerk en Beverwijk deze periode zullen zijn: mobiliteit, jeugdzorg, wonen, duurzaamheid en arbeidsmarkt.Naast ontmoeting en uitwisseling van ideeën voor het komende verkiezingsjaar nam wethouder Marianne Steijn ons kort mee in de actualiteit.

Eerst stond zij stil bij het overlijden van Marlies Havik die ons in maart 2018 ontviel. Wij missen haar compromisloze betrokkenheid bij onze idealen node. Hierna herinnerde Marianne ons aan de hertelling bij raadsverkiezing in Velsen, die op een handjevol stemmen na geen 3e zetel opleverde. In Beverwijk en Heemskerk moeste goede PVDA bestuurders hun rol afstaan aan andere partijen. Zij gaf aan dat in een wereld waar oude zekerheden niet meer zeker zijn het juist belangrijk is om vaste waarden te hebben en er ook zorg voor te dragen dat daarnaar gehandeld wordt. Dat is de kracht van de PVDA. We hebben onze mond vol over de middengroep die zich wel redt. Zij trekt dat sterk in twijfel en verwacht dat die middengroep kleiner en kleiner wordt.

Zij pleit voor verbinding met alle mensen die ook willen dat de welvaart eerlijk verdeeld wordt; dat we bewust omgaan met de goederen die we nodig hebben en dat iedereen kansen krijgt om het leven te leven zoals hij/zij dat wil of kan. Daarvoor is ook verbinding nodig met de nieuwe generatie; de millennials. En ook verbinding met de oudere generatie; veel van de aanwezigen, maar de partij moet verjongen!

Jeroen Recourt nam ons mee naar de thema’s duurzaamheid en dataverkeer. Voor de PVDA is het niet de vraag of duurzaamheidsmaatregelen nodig zijn. Dit moet gewoon voor onze planeet,  maar de lasten moeten wel evenredig worden verdeeld over burgers en bedrijven. Het mag niet zo zijn dat de lasten eenzijdig bij de huishoudens worden gelegd. Bij de huidige voornemens uit het Klimaatakkoord is dat wel het geval. Door een stapeling van dure ontwikkelingen zoals hogere woonlasten; zorgkosten; energierekening; werkdruk en stress dreigt een groot deel van de middengroep een deel van haar zekerheden te verliezen. De PVDA wil opkomen voor deze groep.

Dan het dataverkeer dat de privacy van de burgers en ook onze democratische samenleving ernstiger bedreigt dan we beseffen. Veel data worden gedeeld en met elkaar verbonden. Heel grote bedrijven zoals Google en Facebook maken de dienst uit. Bedrijven die groter zijn dan overheden en die vaak over meer kapitaal beschikken. De politiek moet zich bewust zijn van hun macht en invloed op het leven en moet vooral door middel van wetgeving deze data-multinationals dwingen om zich aan regels te houden die de burger en de democratie veilig stellen. In een discussie met de aanwezigen ging Jeroen dieper in op de vragen die zijn inleiding bij hen opriepen.

 

Ondanks drukke werkzaamheden was ook onze  regionale kandidaat voor de Statenverkiezingen gekomen: Jorrit Carton! Voor ons en voor hem hopen we op een goede uitslag op 20 maart. Op naar tenminste zes zetels.

 

 

Marianne Steijn

Marianne Steijn

Wie ben je? “Ik ben Marianne Steijn. 63 jaar en woon sinds 1995 in Velserbroek. Van mijn 4de tot mijn 18de heb ik in Velsen-Noord gewoond en mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen in IJmuiden op de Prof. Mr. S. Vissering Havo/VWO scholengemeenschap. Vanaf 1997 ben ik actief voor de PvdA-Velsen, waarvan 10 jaar als

Meer over Marianne Steijn