18 mei 2014

PvdA de straat op in IJmuiden en Velserbroek voor Europese verkiezingen

Foto Euro-verkiezingen 2014Aankomende donderdag zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Om deze reden gingen afgelopen zaterdag 17 mei de leden van PvdA Velsen de straat op om campagne te voeren. In zowel Velserbroek als in IJmuiden hebben de leden van de partij veel burgers gesproken over de invloed van Europa en het belang van deze verkiezingen.

Voor veel kiezers lijkt het nog geen gewoonte om te stemmen bij de Europese verkiezingen. Een heer op de Kennemerlaan in IJmuiden was overtuigd om toch te gaan stemmen en meldde aan het PvdA-lid: “Zelf zie ik liever een meer solidair Europa. Als ik daaraan kan bijdragen door toch te stemmen, dan ga ik dat zeker doen.” Een dame op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden zei: “Ik ben wel voor meer Europese samenwerking, maar stem vooral om aan te geven hoe ik vind dat het Europese geld besteed moet worden.”

Sommige kiezers meldden dat Europa te ver van hen af zou staan. De PvdA’ers hebben gelukkig veel mensen weten te overtuigen om alsnog te gaan stemmen. Dit deden zij door te wijzen op het feit dat de kiezer bij deze verkiezingen meer invloed dan ooit heeft op het dagelijks beleid van de Europese Unie. Naast de zetelverdeling in het Europees Parlement, is namelijk ook de keuze voor de voorzitter van de Europese Commissie afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Europese fractie met de meeste zetels hun eigen kandidaat voordragen als voorzitter van de Commissie.

Daarmee heeft de kiezer dus meer te zeggen over de algemene koers van de Europese Unie. Precies om deze reden vindt PvdA Velsen dat stemmen juist nú zo belangrijk is.