Een Rooie vrouw is niet meer

12 april 2019

In maart 2019 is trouw partijlid Jenny Sonja Molleman- Brits overleden, ze is 83 jaar  geworden.

Met een vader met rode wortels werden zijn dochters alras lid van de AJC. Het Pinksterkamp op de Paasheuvel in Vierhouten was een jaarlijks evenement.Eerst ging ze mee als gewoon deelneemster maar later als leiding. Toen ze 18 jaar werd, werd zij lid van de partij, de toenmalige SDAP.

De Rode Vaan

De SDAP nu de PvdA had ook een jongerenorganisatie voor kinderen van 12 tot 16 jaar, De  Trekvogels. 

Als embleem hadden zij een rode vaan. De leden hadden een eigen uniform : een blauw overhemd met trekvogel embleem op de mouw, rode das en een wit koord met fluit. Nu denk je aan de scouting maar daar leek het maar een beetje op. De grondgedachte was anders.

Geen stokbrood bakken, maar zingen om het kampvuur, volksdansen en debatteren.  Tijdens de meifeesten waren de straten in IJmuiden vol van rode vlaggen met de IJmuider Harmonie voorop. Het was een hele dag feest, met activiteiten op de Heerenduinweg en wedstrijden als touwtrekken en levend ganzenbord.

Rooie vrouwen in de Pvda

In 1975 is deze naam gekozen als verwijzing naar de verbondenheid met het socialistische ideaal. Het was toen een vooral feministisch getinte beweging, die streed voor gelijke rechten en gelijke beloning en voor de herverdeling van arbeid en macht, dit laatste was ook binnen de PvdA nodig. In Velsen is nog altijd een groep Rooie rouwen actief. Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Virry van den Noort:

( [email protected] )

Waar ben je naar op zoek?