Doorgaan met de Gemeenschappelijke Regeling, nu Zaanstad het schip verlaat?

Door Ahmet Karateke op 17 mei 2019

Is het verstandig om door te gaan met de gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek (GR AIJZ) nu de gemeente Zaanstad uit de regeling stapt?

AIJZ is een gemeenschappelijke regeling waarbinnen Velsen samen met Beverwijk en Heemskerk aandeelhouder is van HVC. Elke 6 maanden worden in het dagelijks bestuur van AIJZ de gezamenlijke standpunten bepaald voor de aandeelhoudervergadering van HVC.

Tot voor kort was Zaanstad ook deelnemer in AIJZ. Door het uittreden van Zaanstad is het nu een natuurlijk moment (nieuwe situatie) om ons af te vragen op welke wijze Velsen het aandeelhouderschap van HVC in de toekomst vorm wil geven.

Afbeeldingsresultaat voor hvcDe HVC is in 1991 opgericht en is eigendom van 48 gemeenten en 6 waterschappen. Toen stond het verbranden van huishoudelijk restafval centraal. Velsen is sinds de oprichting in 1991 via AIJZ aandeelhouder van HVC en is als aandeelhouder verplicht haar restafval en GFT afval door HVC te laten verwerken. Aandeelhouder zijn in HVC betekent dat Velsen naar rato van het aandeelhouderschap garant staat voor de financiële verplichtingen van HVC. Daarvoor ontvangt Velsen jaarlijks een garantstellingsvergoeding ter hoogte van zo´n 200.000 euro.

In gesprek – over de nieuwe situatie – toekomst van Velsen!

Gisterenavond gingen we in gesprek over  ‘Hoe Velsen het beste de belangen van Velsen kan vertegenwoordigen binnen de Algemene Aandeelhouders overleggen”.

Bij de PvdA fractie maar ook binnen de overige fracties waren er zorgen, want er rijst een gevoel dat we geen ‘grip’ hebben op de besluitvorming binnen de HVC. Hoe zie het college dit voor zich?

Uit de toelichting van het college kwam naar voren dat ‘om recht te doen aan zowel de bevoegdheden van het college en de gevoelens van raadsleden, via de “Vooruitblik” en “Terugblik” informatie over de aandeelhoudersvergadering met raadsleden gedeeld zou worden.’

Voor ons is het essentieel om stil te staan bij een aantal vragen, want een gezamenlijke aandeelhouderschap moet geen doel zijn. Wij hechten waarde aan het zoeken van de samenwerking met buurgemeenten, zoals Beverwijk en Heemskerk evenals aan het samenwerken met Zaanstad. Dat kan echter net zo goed via een overlegstructuur. Zo houden we meer grip. Tenslotte is Velsen  maar één van de 48 gemeenten en 6 waterschappen. Het is effectiever om per thema de samenwerking met betrokken gemeenten te zoeken en daarop te investeren. We zien dan ook graag de nadere uitwerkingen tegemoet komen in een vervolg sessie.

  1. Met welk doel wil Velsen in de toekomst aandeelhouder blijven in HVC?

Vanwege duurzame afvalverwerking en de te halen doelen binnen de energie-transitie, warmtenetten en ‘van gas los’, is aanwezigheid van het college als aandeelhouder in HVC zinvol.

  1. Wil Velsen, net als Zaanstad, zelfstandig aandeelhouder worden of toch liever vasthouden aan het gezamenlijk aandeelhouderschap met Beverwijk en Heemskerk?

Het huidige aandeelhouderschap loopt via de GR AIJZ. De gemeente Zaanstad heeft er onlangs voor gekozen dit samenwerkingsverband te verlaten en zelfstandig aandeelhouder te worden. Zij hebben daarbij aangegeven de samenwerking met de IJmond voort te willen zetten en op onderdelen ook binnen de aandeelhoudersvergadering HVC met elkaar af te willen stemmen.

Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke en woon met veel plezier in ons prachtige gemeente. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Ichthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen en geniet

Meer over Ahmet Karateke