Door Ahmet Karateke op 14 maart 2019

ALV 27 maart 2019

Beste leden/partijgenoten,

20 maart verkiezingen

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en ons Waterschap: Hoogheemraadschap van Rijnland en voor Velsen-Noord: Hollands Noorderkwartier. Informatie over onze kandidaten staat op onze website velsen.pvda.nl

Algemene ledenvergadering op 27 maart

We brengen alvast de volgende Algemene Ledenvergadering onder jullie aandacht. Deze is op woensdag 27 maart om 20.00 uur in het sportcafé van Sporthal Zeewijk in IJmuiden. Tijdens deze ALV wil de fractie met de leden in gesprek over het standpunt dat de PvdA Velsen moet innemen over een mogelijke toekomstige fusie van Velsen met Beverwijk en Heemskerk (één gemeente IJmond). In april komt dit op de raadsagenda. Verder in deze nieuwsbrief staat de agenda en de benodigde stukken.

Bestuur en fractie

Na het afscheid van Bernard Wittenberg bestaat het bestuur nog uit drie personen en dat maakt het kwetsbaar, We zijn daarom naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden, onder wie een voorzitter.

Wanneer je belangstelling hebt, laat van je horen. 

Opinie en debat

Heb je een mening of wil je iets aan ons kwijt, aarzel dan niet om een mail te sturen naar [email protected]. Jullie inbreng is voor ons belangrijk.

Website 

We zijn heel blij dat we twee nieuwe webmasters hebben die ervoor zorgen dat de website er weer goed uitziet. Dit zijn Chris Hoppenbrouwer en Ahmet Karateke. Heb je interessante informatie voor de website? Stuur het naar ze toe, dit kan via ons algemene mailadres: [email protected]

Hartelijke groet,
Het bestuur 

PvdA Velsen – Uitnodiging Algemene Ledenvergadering

Te houden op woensdag 27 maart 2019, 20.00 uur
Locatie: Sporthal Zeewijk

Planetenweg 301 A

1973 BE IJmuiden

Geachte leden van de afdeling Velsen,

Als afdelingsbestuur nodigen wij je van harte uit voor deelname aan de Algemene Ledenvergadering (ALV)

Agenda

  1. Opening en mededelingen
  2. Verslag vergadering van 21 november 2018 (bijgaand)
  3. Vaststellen van de jaarrekening 2018 (komt ter plekke) 
  4. Terugblik op de verkiezingen van 20 maart 201
  5. Politieke actualiteit door fractie en wethouder
  6. Rondvraag
  7. Meningvorming over onze inzet voor een fusiegemeente IJmond (bijgaand) 

Pvda Velsen – Algemene Ledenvergadering
Gehouden op woensdag 21 november 2018 om 20.00 uur in Buurtcentrum De Dwarsligger

Fusie of geen fusie

Waarom zou je het doen?- waarom zou je het laten?

Twee raadsperioden geleden zijn de raden van Heemskerk, Beverwijk en Velsen een structurele samenwerking aangegaan. In de vorige periode is flink gediscussieerd over de vraag of er wel of geen fusietraject moet worden uitgewerkt. Heemskerk verzette zich intussen tegen een discussie over verdergaande samenwerking. Beverwijk en Velsen wilden wel laten onderzoeken wat een fusie voor meerwaarde zou opleveren. Adviesbureau Andersson Elffers, Felix (AEF) kreeg opdracht om de voor- en nadelen van een gemeentelijke fusie op rij te zetten.

In de raadsperiode 2014-2018 is de discussie over de vorm van samenwerking tussen de drie IJmondgemeenten niet afgerond. De keuze over de voortgang van een eventuele fusie is daarmee bij de huidige raad gelegd. Deze raad heeft tot nog toe geen stappen gezet in de discussie over de gewenste samenwerkingsvorm. Na een langzame start zijn alleen de (inhoudelijke) vergaderingen van de IJmond-commissie weer opgepakt.

Burgemeester Frank Dales vond op enig moment de stilte rond dit proces onacceptabel en stelde een ultimatum: knopen doorhakken over de samenwerking of helemaal stoppen. Deze stellige uitspraak werd niet door iedereen enthousiast ontvangen. Het resulteerde er echter wel in dat de discussie weer actueel werd.

Binnenkort wordt aan onze raad de vraag voorgelegd welke ontwikkeling we deze periode voorstaan. De ultieme vraag is dan: gaan we ons in deze raadsperiode inzetten voor een gemeentefusie?  Zou het antwoord negatief uitvallen, dan zal het gesprek verder gaan over de vraag: welke vorm van samenwerking dan wel.

Op verzoek van de fractie staat dit onderwerp nu op de agenda van de Algemene Ledenvergadering. We hebben natuurlijk ons verkiezingsprogramma dat richting geeft. Hierin staat:

“Uiteraard werken we samen met de provincie, in het verband van de Metropoolregio Amsterdam en natuurlijk in IJmond. Zaken op het gebied van wonen en bereibaarheid spelen immers in de hele randstad. Die samenwerking mag wat de PvdA betreft verder uitgewerkt worden naar een eventuele fusie met Beverwijk en Heemskerk. Daarbij blijft samenwerking met Zuid-Kennemerland belangrijk”

Toch worden we graag gevoed door onze leden om een beeld te krijgen over die “verdere uitwerking” en om de discussie in de raad straks op een goede manier te kunnen voeren.

Er zullen belangrijke vragen beantwoord moeten worden voor we tot een keuze kunnen komen over een gemeentelijke herindeling. De belangrijkste vraag is die naar het doel van een fusie. Waarom doen we het? En wat wordt de burger er beter van?

Voordeel (Strategisch):

  • Positie en invloed in de regio
  • Invloed en grip op samenwerkingsverbanden
  • Kansen benutten, zoals : Uitbouwen Techport IJmond, bestuurskracht landingsbaan en cruiseschepen in IJmond

Nadeel (Strategisch):

  • Afname democratische legitimiteit

Voordeel (Tactisch):

  • Effectiviteit in beleid (om kansen op de thema’s werken, wonen, infra, cultuur, toerisme, detailhandel te realiseren)
  • Professionalisering en kwaliteit medewerkers

Nadeel (Tactisch):

  • Reorganisatie gemeenten
  • Afstand tot de inwoners

Voordeel (Operationeel):

  • Mogelijkheden tot effectiever en efficiënter werken
  • Mogelijkheden tot betere dienstverlening
  • Opheffen verschil in regelingen tussen gemeenten

Onbekend of het een voordeel of nadeel is:

  • Kwaliteit bestuurders
  • Financiële effecten
  • Dienstverlening en voorzieningen (effect onbekend)

 

Ahmet Karateke

Ahmet Karateke

Wie ben je? “Ik ben Ahmet Karateke, bijna 42 jaar en woon mijn hele leven al in Velsen. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik doorlopen op de Icthus College in IJmuiden en later vanwege de verhuizing in Driehuis.  Ben getrouwd en vader van twee dochters waarbij werk mijn passie is en verder houd ik van fietsen

Meer over Ahmet Karateke